Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Wednesday, May 22, 2013

Oii Mukhriz, bapak hang buat takpa, orang lain buat tak boleh pasai apa?ALOR SETAR: “Ayuh buat debat saya dengan Mukhriz,” kata Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Mahfuz Omar ketika berucap pada Himpunan Black505 di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, malam tadi.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir yang tidak membenarkan penggunaan Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti untuk perhimpunan itu.

Mukhriz dilaporkan berkata, ini kerana perhimpunan itu bertujuan menimbulkan rasa benci di kalangan peserta terhadap kerajaan.


Justeru, Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS menggesa Mukhriz mengingati kembali apa yang pernah dilakukan oleh bapanya, Tun Mahathir Mohamad memburukkan kerajaan yang dipimpin oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi suatu ketika dahulu.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu menambah, ayah Mukhriz itu telah menjelajah seluruh negara dengan ucapan yang menimbulkan kebencian kepada kepimpinan Abdullah ketika itu.

“Oh, pak hang boleh, kita tak boleh. Pak dia kata Najib lebih teruk dari Pak Lah,” ujarnya di hadapan puluhan ribu hadirin.

Bagaimanapun, kata beliau, ‘mulut’ Mahathir telah ditutup apabila Najib memberi laluan kepada Mukhriz menjadi Menteri Besar Kedah.

Pemimpin PAS yang berucap pada majlis itu ialah Timbalan dan Naib Presiden, Mohamad Sabu dan Salahuddin Ayub, Ketua Pengarah Pilihan raya, Dr Mohd Hatta Ramli serta Penolong Setiausaha Agung, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi.

Ketua Umum dan Naib Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tian Chua turut berucap. Adun Kota Darul Aman, Teoh Boon Kok pula mewakili Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Mengenai stadium, Mahfuz menjelaskan sewaktu kerajaan Pakatan Rakyat memerintah negeri sebelum ini, penggunaannya dibenarkan kepada semua termasuk Umno yang disertai Najib.

Katanya, pada perhimpunan itu terdapat di kalangan mereka yang berucap memaki kerajaan negeri.

Najib pernah menghadiri program Himpunan Orang Muda Negeri Kedah di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti pada 31 Januari lalu

Warta Darul Aman

Arkib