Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Friday, April 26, 2013

PAS kekal tadbir KEDAH


KUALA LUMPUR: Bekas Pengerusi MARA Tamrin Tun Ghafar yakin PAS dan Pakatan Rakyat akan mengekalkan negeri Kedah dalam pilihan raya umum kali ini.

Beliau yang baru pulang dari memberikan ceramah di Alor Setar dan Jerai di Kedah mendapati sambutan terhadap PAS dan Pakatan Rakyat cukup kuat di negeri itu.

"Berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang saya terima, Kedah akan kekal bersama Pakatan.

"Saya juga rasa PAS akan menang di Parlimen Jerlun kali ini dan akan menang juga di DUN Air Hitam, tempat (Datuk) Mukhriz Mahathir bertanding," kata Tamrin.Tamrin mengadakan sidang media bersama dengan MB Selangor yang menyertai PAS, tan Sri Muhamad Haji Mohd Taib di Pusat Media PAS hari ini

(SAHABAT LAMA....Muhamad Taib dan Tamrin bertemu kembali di dalam PAS selepas sama-sama aktif dalam Pemuda Umno sebelum ini)

Malam ini, Tamrin akan berceramah di Baling pula. Beliau dijangka akan berceramah dengan calon PAS di Baling, Brig Jeneral (B) Najmi Ahmad, bekas Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera Malaysia.

Menurut Tamrin, Mukhriz cuba dibunuh oleh musuh politiknya di Kedah dengan meletakkan beliau bertanding di Air Hitam yang menjadi kubu PAS di Jerlun sejak dahulu.

"Mukhriz dikatakan akan dilantik jadi MB jika menang tetapi ramai yakin dia tidak akan menang kerana sabotaj dalaman," kata beliau kepada Harakahdaily.

Dalam pilihan raya umum lalu, Mukhriz bertanding di Parlimen Jerlun dan menang.

Namun DUN Air Hitam yang terletak di bawah Parlimen Jerlun dimenangi PAS manakala DUN Kota Seputeh BN menang.

ADUN Kota Seputeh telah diambil tindakan apabila tidak pernah menghadiri sidang DUN secara berturut-turut.

Namun ADUN yang tidak berminat menyertai sidang DUN itu sekali lagi dicalonkan Umno untuk mewakili BN di situ.

Ramai berpendapat jika Mukhriz benar-benar mahu dilantik sebagai MB, dia perlu diberikan kerusi yang selamat bukannya di kubu PAS.

Warta Darul Aman

Arkib