Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, April 2, 2013

BN tawar video lucah untuk anak muda, Pakatan tawar motorsikal harga lebih murahSegalanya terletak ditangan anda ... jika anda mahukan Malaysia dipenuhi dengan video lucah yang siarannya dibenarkan oleh pemimpin UMNO melalui Blog-blog Pro UMNO maka undilah Barisan Nasional..

Tetapi jika anda mahu Motorsikal pada harga yang lebih rendah hasil daripada pengurangan kadar eksais motosikal sebanyak 20 peratus mengikut fasa, dan cukai itu akan dimansuhkan selepas lima tahun undilah Pakatan Rakyat samada PKR, PAS ataupun DAP... 

Pakatan akan turut potong cukai eksais motosikal, kata Rafizi 

PETALING JAYA, 1 April — Pakatan Rakyat (PR) berikrar untuk memotong cukai eksais kenderaan termasuk motosikal, kata Rafizi Ramli hari ini, memberikan jaminan kepada rakyat berpendapatan rendah mereka tidak akan dilupakan dalam polisi penjimatan kos di bawah pemerintahan PR.

Pengarah strategi PKR itu mengatakan di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) hari ini, pemilik motosikal perlu membayar cukai eksais sehingga 20 peratus untuk motosikal berkuasa 150cc ke bawah dan 30 peratus bagi yang berkuasa 150cc ke atas.

“Ini bermakna bagi model motorsikal paling murah sekitar RM5,500 pun, jumlah cukai yang dikenakan adalah RM1,334 (cukai eksais dan cukai jualan),” kata beliau dalam satu sidang akhbar di Ibu Pejabat parti di sini.

Beliau menambah, lebih membebankan lagi, tiada institusi kewangan yang menawarkan pinjaman sewa beli terhadap pembelian motosikal berkuasa rendah kerana ia tidak menawarkan pulangan yang berbaloi.

Oleh kerana itu menurut Rafizi, rakyat berpendapatan rendah yang memerlukan motosikal sebagai kenderaan mereka perlu membeli dari kedai persendirian dengan kadar faedah lebih tinggi yang boleh mencecah 10 peratus.

“Ini adalah realiti ekonomi yang ramai orang tidak perasan… oleh kerana ramai daripada mereka daripada kelas pekerja mempunyai pilihan untuk memiliki kereta, akan tetapi ramai yang bergantung kepada motosikal.

“Tetapi, pembeli dari golongan berpendapatan rendah terpaksa meminjam dari kedai yang menjual motosikal dan menanggung kadar faedah yang tinggi sehingga ada yang mencecah 10 peratus, oleh kerana tiada skim kewangan,” katanya.

“Jadi anda boleh bayangkan bagaimana beban ini kepada golongan terendah dalam masyarakat, saya fikir pada kadar yang sama, mereka juga boleh membayar kira-kira RM200 sebulan di mana RM50 adalah faedah ... itu banyak,” katanya.

Menunjuk ke janji sebelumnya oleh PR untuk mengurangkan beban cukai tiga kali ganda kepada pemilik kereta dengan mengurangkan duti eksais secara berperingkat, Rafizi berkata dasar itu akan turut termasuk pemilik motosikal.

Beliau berkata walaupun terdapat kritikan dari pengkritik PR, buku-buku kewangan kerajaan kerana ia telah dimasukkan dalam anggaran RM7 bilion kerugian yang akan berlaku daripada mengurangkan duti eksais

Warta Darul Aman

Arkib