Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Thursday, March 14, 2013

SEBARKAN SELUAS-LUASNYA BAHAN INI!!! KEMELUT SABAH ADALAH BERPUNCA DARI PENGKHIANATAN UMNO TERHADAP NEGARAMari kita beri tumpuan pada Isu Lahad Datu :

1. Pengkhianatan UMNO dengan menabalkan Si Kiram menjadi Sultan Sulu sedangkan Si Kiram bukan waris yang sah..

2. Kiram diberi IC Malaysia.

3. Kiram bersekongkol dgn Tun Mahather membawa masuk warga philipinan dari sukul Tausug dan sulu secara berama di Sabah dan diberikan IC Malaysia utk mengundi dan memenangkan BN dalam Pilihanraya Sabah.

4. Melantik Kiram menjadi Timbalan pegawai daerah Kudat

5. Kiram menjadi Ahli UMNO Sabah.

6. Kiram menyandang jawatan Pengerusi PEKIDA Sabah.

7. Menjadikan Kiram sebagai kroni yg menjadi salah seorang paraih ikan yg terbesar di Sabah.

8. Rata-rata puak yang memberontak di Sabah (kebanyakannya) adalah Ahli UMNO.

9. Jika berlaku perbalahan dari kalangan Tausug / Suluk dgn warga tempatan Sabah yg sebenar maka pihak berkuasa lebih memihak puak Tausug dan Sulu kerana mereka dilindungi oleh UMNO Sabah.

10. Kegagalan Kerajaan UMNO menjaga keselamatan dan Kedaulatan Negara menjaga perairan negara dan lambat bertidak terhadap para pemberontak..

Sebab tu PM tak berani utk membawa Kes Lahad Datu ni ke meja rundingan sebab akan terbarai dan terburai semuanya...

Note :

Kini Kami Rakyat Malaysia mendesak agar Persidangan Tergempar Parlimen diadakan secepat mungkin kerana ianya adalah isu kedaulatan Negara.. Apa yang Najib takutkan jika benar beliau di pihak yang benar.. -sumber:fb Bekas Penyokong UMNO


Lagi Bukti Pemberian Kad Pengenalan (IC) Kepada Pendatang Haram Dari Filipina Bila Turut Di Serta Kad Keahlian UMNO.


Mungkin semasa melaksanakan projek berkenaan untuk satu tujuan, "Dalang Utama" atau pemikir projek berkenaan tidak terfikir akan implikasi dan risiko di sebalik projek berkenaan di kemudian hari.

Gara-gara projek IC ini membolehkan penceroboh berselindung di sebalik 'legalasi' berkenaan atau menjadikan waris warah mereka sebagai benteng untuk melindungikan diri.

Ini terbukti apabila ada di kalangan penceroboh itu terdiri dari rakyat Filipino yang sudah memilihi kad pengenalan legal negara ini. Terdapat di kalangan penceroboh yang mati katanya memiliki kad pengenalan Malaysia. Sejauh mana kebenaran belum ada kepastian tetapi kerajaan tentu ada maklumat ini. Pihak berkuasa tidak perlu menyembumyikan perkara ini dan patut dijelaskan secara terbuka tanpa memikirkan implikasi politik. Kebodohan diri yang memudaratkan umum elok diakui dan didedahkan.

Kita anggaplah tidak ada penceroboh yang mati itu memegang kad pengenalan Malaysia. Kita anggap mereka semua adalah rakyat Filipino bangsa Sulu?

Setakat ini seperti mana dijelaskan oleh pihak keselamatan dan berkuasa, mereka tidak berjumpa apa-apa dokumen di tubuh penceroboh yang dibunuh dalam Operasi Daulat? Jadi pihaknya tidak dapat mengenal inditatas penceroboh itu apakah mereka orang Filipino yang diberikan kad pengenalan atau tidak.
-fbTenaga risikan negara diguna bagi tujuan politik, dakwa Ghafir

Kegagalan agensi perisikan negara mengesan awal akan pencerobohan di Lahad Datu, Sabah adalah punca utama banyak nyawa telah terkorban dalam insiden berkenaan.

Menurut bekas Leftenan Jeneral (B), Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid, jika anggota perisikan menumpukan kepada usaha mengesan lebih awal akan kemasukan penceroboh dari negara luar, maka insiden di Lahad Datu dapat dielakkan.

"Apa yang saya hendak tekankan perisikan tak berfungsi sehinggakan mereka yang masuk ini tidak dapat kita ketahui.

"Keupayaan mereka dari segi perisikan luar negara, badan dan aset mereka digunakan bagi tujuan operasi politik,"
 dakwa beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.

Malah dakwanya anggota perisikan negara seolah-olah sudah "hilang kepakaran dan aset" untuk menjalankan kerja-kerja perisikan bagi menjaga benteng pertahanan negara.

Beliau meminta seluruh rakyat Malaysia menggesa kerajaan agar memohon maaf atas kegagalan menangani insiden di Lahad Datu sebelum keadaan menjadi parah dan membawa banyak kematian anggota keselamatan.

"Apa yang berlaku setelah 23 hari, lebih kurang, barulah kita hendak bertindak,"
 katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mendesak kerajaan untuk memastikan waris kepada wira negara yang telah terkorban diberikan jaminan pendidikan, perumahan dan pelan insurans kesihatan sebagai mengenang jasa ketua keluarga mereka yang telah terkorban.

"Untuk maksud ini saya menggesa rakyat Malaysia untuk bersatu atas prinsip dan pendirian yang jelas demi kemakmuran dan keselamatan rakyat Malaysia," ujar beliau.

Menurut Azmin, pihaknya turut dapat mengesan isu keselamatan di Lahad Datu dan Semporna ini cuba dialihkan kerana kegagalan kerajaan menanganinya.

Sementara, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sekali lagi mengulangi gesaan supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan sidang tergempar Parlimen bagi membincangkan isu keselamatan negara dan seterusnya mencari jalan penyelesaian untuk jangka masa panjang.

Dalam perkembangan terbaru, polis membuka dua kertas siasatan berhubung insiden pencerobohan di Lahad Datu.

Pihak polis sudah pun berbincang dengan Peguam Negara bagi menentukan tindakan berdasarkan undang-undang yang akan dikenakan kepada mereka yang ditahan kerana disyaki mempunyai kaitan dengan militan.

Malah polis juga difahamkan akan mengambil tindakan terhadap pihak yang memperlekeh dan mempersoal tindakan anggota keselamatan yang terkorban dan cedera dalam Op Daulat.

Bahkan mereka yang menyebar ulasan negatif mengenai tindakan pasukan keselamatan juga akan berhadapan tindakan undang-undang. 
-SH

Warta Darul Aman

Arkib