Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Thursday, February 7, 2013

Ketua Pemuda Gerakan Kedah : Cerdik tak boleh diikut...bodo tak boleh diajaq...



Oleh : TUKUL BESI


Kalau kata bodoh hampa marah..tapi memang jelas bodoh...macam ni boleh kita labelkan..' bodoh tak boleh diajar..cerdik tak boleh diikut '. Sia-sia saja belajaq undang-undang, jadi lawyer..tapi pemikiran yang terlalu rendah..nak sama dengan pemikiran orang yang tak pernah kenal sekolah dan tak pernah sekolah.

Itulah, tuan-tuan dan puan-puan sekelian, Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang, yang kerap mengadakan sidang media..keluar statement yang menampakkan kebodohannya dan sekaligus merugikan BN sendiri. Dulu cuba nak jadi hero pasai kerugian balak di Papua New Geine, last-last habih semua penyelewengan UMNO kita bongkar....padan muka..bodoh sombong.

Ni pulak..satu lagi statement bodo lagi bangang yang dikeluarkan oleh beliau. rujuk Sinar Utara ( 7.2.2013), beliau mempertikaian keupayaan dan kemampuan kerajaan negeri kedah untuk membayar hutang pinjaman sebanyak RM330 juta yang dipinjam untuk pembinaan kampus induk KUIN di Kuala Ketil.

Keng Liang ni ingat...hutang bank..untuk buat universiti ni macam orang berhutang kat apek juai ikan kat kampung ka..boleh main2 tulis dalam buku tiga 5. Belajar sampai jadi lawyer..tapi tahap pemikiran dah sampai tahap gaban nie....

Beliau mendakwa wang tunai kerajaan negeri sedia ada hanya RM193 juta dan baki hutang awam RM2.6 billion. EEE..eh...bila agaknya MB Kedah lantik beliau jadi pemegang kira2 kewangan negeri.

Hang tak pikiaq ka...bila kerajaan negeri nak buat pinjaman mestilah perlu menyediakan proposal dan ianya akan dinilai dan diteliti oleh pihak bank. Kalau kemampuan kerajaan negeri tidak diyakini pihak bank, sudah tentu bank berkenaan tidak meluluskan pinjaman berkenaan. Kalau hang pun, Keng Liang oii..nak buat pinjaman bank..boleh ka hang pi sembang-sembang kedai kopi dengan orang bank tu...tentulah hang kena sedia dokumen lengkap dan dinilai oleh bank...kalau bank puas hati dengan pendapatan hang..dengan keupayaan hang untuk pemotongan bayaran..barulah bank akan luluskan pinjaman..kalau tidak bank akan reject..AWAT HANG INGAT BANK BODO MACAM PEMIKIRAN HANG KA?

Tu laa..org tua-tua selalu dok peringat kita...'cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar' tapi jenis hang ni..bukan saja cakap siang ka..cakap malam ka..hang tak pandang dan hang tak dengar..last-last hang yang sebenar kantoi.

Agaknya pemikiran ketua-ketua pemuda dalam BN Kedah ni..sama taraf kut...dulu ketua pemuda UMNO Kedah nak tunjuk hero..pertikai kononnya belanjawan Kedah 2013 defisit...rasa-rasanya depa-depa ni semuanya kena bagi kursus agak cerdik sikit....heheheh..buat malu BN saja...tentu Tun Mahadhir tak tau nak sorok muka kat mana...

Janganlah dok susah hati...RM330 juta nak bayar macaman, pikiaqlah hutang BN tinggalkan kat PR dulu yang berjumlah RM2.7 billion...sapa bayaq....pasai apa hang tak pertikai pula..buat sidang media...'macamana hutang lapok BN Kedah kepada kerajaan pusat sebanyak RM2.7 billion yang ditinggalkan kepada PR Kedah hendak dilunaskan'....

TAN KENG LIANG OIII...BANK DAN KERAJAAN NEGERI BUKANNYA BODO MACAM HANG..!!!!

Warta Darul Aman

Arkib