Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Monday, February 18, 2013

Berdasarkan sokongan Rakyat Sik... InsyaAllah PAS menang 3-0


Ramai dapat manfaat Program Mesra Rakyat Daerah SikSIK – Program Mesra Rakyat Daerah Sik berlangsung dalam suasana meriah. Semua lapisan masyarakat tidak mengira umur, agama dan bangsa hadir beramai-ramai memeriahkan suasana selain ingin melihat wajah pimpinan yang mereka kasihi dari dekat.
Program yang dirasmikan oleh Menteri Besar, YAB Dato’Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak itu menyaksikan pelbagai sumbangan dan penyerahan hak milik disampaikan sempena majlis berkenaan.

Seramai 58 orang menerima Notis 5A dan 13 orang menerima geran tanah masing-masing. Selain itu surat pengesahan penerimaan rumah di Bandar Baru Beris Jaya telah diserahkan kepada 14 belas orang pemilik.
Bantuan pertanian berjumlah RM157,245.00 telah diagihkan kepada lapan penerima yang melibatkan Projek Berkelompok Pisang Berangan di Kg Lahar 1, Kg Lahar 11, Kg Charok Tok Uban, Kg Sungai Sebatang/Ternas dan Kg Sungai Semiar. Sementara itu Projek Berkelompok Pemulihan Dusun ( durian) di Kg Gajah Putih, Projek Berkelompok Padi Sawah Gemilang dan Projek Berkelompok Tanaman Nenas di Kg Padang Chicak.
Lain-lain sumbangan termasuklah sumbangan kafalah kepada 21 orang penerima dan sumbangan kerusi roda dari JKM kepada sembilan orang penerima.
Kedatangan Menteri Besar disambut dan diiringi kira-kira 50 orang Konvoi Bermotor ke tapak program selain pertunjukan seni silat untuk menambah kemeriahan kehadiran beliau.
Di sebelah petang, YAB Menteri Besar di bawa melawat ke Projek Ladang Anggur di Sungai Senam, sementara itu  Exco-Exco Kerajaan Negeri, Adun-Adun dan Ahli Parlimen turun ke kampung-kampung bertemu rakyat serta menyampaikan sumbangan kepada golongan sasaran seperti ibu tunggal, orang-orang tua dan yang kurang bernasib baik.
Di sebelah paginya pula, sukaneka kanak-kanak dan wanita diadakan. Antara acara yang dipertandingkan kepada kanak-kanak termasuklah pertandingan mewarna, isi air dalam botol dan lain-lain lagi. Sementara itu pertandingan gubangan kain dan membuat kerabu dibuka kepada kaum wanita yang berminat. Untuk kaum lelaki dan pemuda, pertandingan bola sepak persahabatan diadakan pada sebelah petangnya di padang Sekolah Menengah Kebangsaan, Jeneri yang melibatkan  pertembungan antara Veteran Kedah dan Pilihan Daerah Sik.
Para pengunjung juga berpeluang melawat gerai-gerai pameran yang disertai oleh  agensi kerajaan dan swasta selain dapat membeli hasil-hasil pertanian keluaran Kedah Agro.
Program Mesra Rakyat Peringkat Daerah Sik ini diadakan di Tapak Pekan Sehari, Bandar Baru Beris Jaya.

Warta Darul Aman

Arkib