Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Sunday, January 6, 2013

Tiba-tiba foto yang sekeping ini mendapat perhatian istimewa... kenapa?Ia cuma sekeping foto yang diambil oleh seorang rakan maya Kedah La yang berasal dari Padang Terap. Sewaktu pulang dari program Penerangan Projek Tanaman Buah-Buahan di Carok Genting Bunga tempohari, rakan tadi melintasi sekumpulan manusia yang sedang berdemo membantah projek pembalakan di kawasn Tasik Pedu. Dia pun mengangkat kamera dan 'prakkk'... foto dikirim pada admin Kedah La.

Di luar dugaan Kedah La rupanya blog ini bukan setakat dibaca oleh rakyat biasa tetapi oleh orang bergelar. Kedah La mendapat maklumat yang sahih dari sumber pertama, bahawa foto itu telah menimbulkan kemurkaan pihak tertentu. Maksudnya bukan foto tu yang dimurkai tetapi perbuatan berdemonstrasi di atas tapak pengumpulan balak yang kompartmentnya dimiliki oleh pihak bergelar. Tak payahlah Kedah La nak ungkapkan semula apakah ayat yang terpantul itu.

(Rupanya berita tu memang sebut milik siapa balak tu.. klik sini)

Untuk perhatian, kesemua kompartment balak yang terbabit di sekitar Pedu telah pun ditebang kecuali satu kompartment sahaja yang sengaja ditinggalkan untuk tujuan kajian JAS dan hampir pasti tidak akan ditebang selagi ladang buah-buahan di Carok Genting Bunga menutupi bukit yang digondolkan. Dua buah kompartment terakhir yang sudah habis ditebang tetapi balaknya belum habis diangkut keluar itu adalah kawasan berplet kuning.. bukan bahasa simbolik ni, kalau sapa pi ke tempat tu memang boleh nampak plet kuning masih tertampal di sekitar tu. Maknanya.. hmmm pihak bergelar punyalah tuu!

Habih tu kalau ada kutu brahak yang sengaja pi dok tunjuk samseng berdemo kat tempat tu, maka tak peliklah kalau ianya menimbulkan kemurkaan. 

Mai pakat-pakat tengok apa episod yang akan berlaku lepas ni... 'sapa yang kenaaa?'...

Warta Darul Aman

Arkib