Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Wednesday, January 2, 2013

Kenyataan Abby betul!... cuma UMNO tak faham matematik

Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

Berkata Abby Abadi dalam twitternya, “isu kalimah (maksudnya kalimah ALLAH) lebih kecil berbanding menolak/menghina hukum Allah.”

UMNO spin dakwa Abby anggap isu penggunaan kalimah Allah oleh orang Kristian sebagai perkara kecil. Memang itulah caranya UMNO dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya menyepin semua isu iaitu dengan ambil sekerat ayat tanpa membaca keseluruhannya.

MK takut juga kalau ada pemimpin PAS ucapkan maksud kalimah syahadah, “Tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Pesuruh Allah.” Depa akan kutip ayat “Tiada Tuhan...” lepas tu jaja seluruh dunia, tengok pemimpin PAS tak percaya Tuhan, dah jadi atheis.

Abby sebut dengan terang perkataan BERBANDING di situ. Contoh mudah saja, 10 lebih kecil berbanding 100. Adakah bermakna 10 itu mutlak sifatnya sebagai kecil? Tidak! Kerana kalau dibandingkan dengan 1 maka 10 lebih besaq.

Maka mesej yang nak disampaikan oleh Abby ialah... isu penghinaan terhadap hukum Allah sepatutnya lebih difokuskan dan diperkatakan contohnya ucapan yang dibuat oleh para pemimpin UMNO terhadap hukum Allah, isteri para pemimpin UMNO, Wanita dan Puteri... tak tutup aurat, UMNO menjadikan fitnah seolah-olah Rukun Nombor 1 mereka.. tiap-tiap hari kerja dok muhong rakyat dan buat fitnah terhadap Pakatan, metekedarah rasuah, menyeleweng wang rakyat.. semua itu bertentangan dengan hukum dan peraturan Allah. Pasai apa haktu UMNO tak bising tapi melompat sakan macam berok kena ayaq ketom bila LGE cadang benarkan orang Sabah Sarawak guna ‘Allah’ dalam Bible.
PAS pun tak setuju cadangan itu sebab itu PAS keluarkan kenyataan rasmi terbuka tak setuju walaupun LGE rakan sekutu dalam Pakatan. Ia berbeza dengan UMNO, bila Soi Lek dan Keng Liang hina Islam depa diam membisu macam berok kena racun tikuih (berok tu contoh, bukan kata UMNO tu berok) hanya kerana Soi Lek rakan sekutu... tak bolehlah macam tu sebab kedudukan Islam lebih tinggi dari Soi Lek atau Guan Eng.


MK cadangkan Mahyudin Yasin adakan tuisen matematik percuma untuk ahli-ahli UMNO) sebab banyak sangat kes ‘tak faham matematik’ melanda UMNO.Warta Darul Aman

Arkib