Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, January 8, 2013

"Kalau orang ni jadi calon BN kami buat lauk..."


ADUN BN Kedah pakat tebai muka, Badrul Ketua Pemuda punya angkara...

Oleh: Ipad China

Semalam heboh satu Wisma Darul Aman apabila 20 ribu para pemuda BN Kedah berhimpun depan pintu pagark menyerahkan sijil penghargaan untuk MB. Sempat jugakla aku turun dengan Setiausaha Akhbar MB pi bersalam-salam dengan puak2 pemuda BN tu, lenguh jugakla tangan bersalam makloumlah nak habih 20 ribu orang bukan senang.

Ingatka sijil apa, rupanya sijil penghargaan kerna defisit bajet 2013 tang terbesar di malaysia iaitu RM460 juta kata depa. Rupanya depa salam paham. RM460 juta tu bukan defisit sebab ada sumber pendapatan untuk jumlah itu iaitu wang pembangunan, kumpulan bekalan air, saham ekonomi dan kesejahteraan rakyat, pemberian kerana pertambahan hasil dan selenggara jalan - sebahagian besar tu dari kerajaan Pusat kerana cukai yang depa kutip dari rakyat Kedah.

Bajet 2008 di zaman BN sama jugak kaedahnya:

Jangkaan hasil RM484 juta tetapi perbelanjaan ialah sebanyak RM1,127 juta. Jadi kurang lagi RM643 juta tapi itu bukan defisit kerana sumbernya, antaranya datang dari Pusat dan duit tu masuk akaun asing, tak masuk dalam laporan bajet. Zaman BN dulu lapor macam tu, zaman PR la pun lapor macam tu.

Tau-tau Ketua Pemuda BN Kedah pi buat ghoflah dakwa defisit sampai RM460 juta... ki ki kiih lawak antarabangsa nehh. Betoi tak tau cerita aku dengaq, Badrul ni dah kena maki dengan sorang YB BN sebab serang tak kena peluru, buat malu muka YB Bn yang lain.. Ki kii Kiihh. Agaknya idea nak hantam MB isu 'defisit RM460 juta' ni adalah idea puak2 penagih ayaq ketum kat pdg terap nuuh.  

Aku dok syok kalau badrul ni dipilih jadi calon BN, kita ceramah isu ni saja ketua pemuda BN kedah boleh hilang deposit. kata orang padang terap, "kalu badrol jadi calon.. kami buat laukkk."  

Malam tadi tengok TV3suku tak masuk pun cerita tu. Pagi tadi buka semua paper utrusan, brita hairan dll.. haram sepatah pun masuk cerita pemuda Bn tu. Kelmarin dok sembang dengan sorang wartawan akhbar harian, dia cakap, "kalau kami lapor news ni, orang kata kami pun bodo sama.." Betoi tuu... ki ki kiii.

Warta Darul Aman

Arkib