Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, November 27, 2012

UMNO termonyeh di Sidang DUN Kedah, Pesta Fitnah UMNO dan PRU13 bulan Disember?


i. Sidang DUN Kedah


Alhamdulillah Sidang DUN Kedah Mesyuarat Bajet 2013 sudah berakhir. Harapan BN untuk menjadikan sidang kali ini sebagai tempat mendedahkan ‘segala kepincangan’ kerajaan Pakatan Kedah nampaknya tidak menjadi. Kerajaan negeri untuk tahun ketiga berturut-turut membenarkan penyiaran Sidang DUN secara langsung.

Semua yang mengikuti sepenuhnya dan menilai secara rasional persidangan membuat kesimpulan bahawa Pakatan menang dan BN kalah dalam Dewan. Semua soalan yang dibangkitkan oleh ADUN pembangkang berjawab sedangkan semua isu yang dibangkitkan oleh ADUN Pakatan tidak mampu dijawab oleh BN. Dato' Seri Mahdzir Khalid mengaku UMNO termonyeh di Sidang DUN.

Isu penyelewengan udang Kerpan, Seri Temin, Jerai International Park, Taman Industri Tandop, perjanjian dengan Taliworks Langkawi, 99 East dan macam-macam lagi semuanya tidak dapat dijelaskan dalam perbahasan mereka. Penyelewengan BN didedahkan oleh Exco dalam soalan kedua persidangan sebenar hari pertama, selepas itu semua ADUN dibenarkan berucap. ADUN BN mempunyai masa yang cukup untuk menjawab persoalan yang ditimbulkan tetapi apa lagi yang mereka mampu jelaskan kerana BN benar-benar bersalah. Sebahagian kesalahan itu berlaku di zaman Tan Sri Osman Aroff tapi pokoknya beban yang ditanggung ialah kerajaan Pakatan kini. Osman Aroff, Sanusi Junid dan Syed Razak mereka tetap UMNO BN, menyalahkan BN memang wajar dan tepat.


ii. Pesta Fitnah UMNO

Perhimpunan Agung UMNO atau lebih dikenali sebagai Pesta Fitnah Malaysia akan bermula 29 November hingga 1 Disember. Dalam perhimpunan itu nanti para pemimpin dan perwakilan UMNO akan berlumba-lumba menabur fitnah dan memakihamun Pakatan Rakyat dengan penuh kejam ala Israel menyerang Palestine tempohari. Oleh kerana semua media utama negara adalah mak bapak depa punya maka rakyat tiada pilihan siang malam terpaksa mendengar fitnah yang dijaja tanpa henti. Keluhan yang didengari dari sebahagian besar rakyat Malaysia setiap kali membuka tv di musim perhimpunan UMNO ialah “UMNO, UMNO, UMNO... tak ada cerita lain ke? kerja dok maki PAS lah tuu.. depa tu betoi sangat?” Ia berbeza dengan ayat waktu UMNO tengah kuat lebih 20 tahun lalu.

Hari ini kalau kita lihat propaganda media BN lebih hebat berbanding 20 tahun lalu, segmen kutuk PR mesti ada dalam siaran berita sama seperti segmen sukan yang wajib ada. Tapi hasilnya bilangan rakyat Malaysia yang menyampah dekat BN makin hari makin bertambah. Ini yang memeningkan kepala Najib. Rakyat umumnya dah tak peduli akan dakyah dan propaganda UMNO sebab rakyat tahu itu semua fitnah. Fitnah dah jadi macam rukun nombor 1 UMNO.

Rakyat Malaysia mendoakan semoga perhimpunan Agung UMNO kali ini adalah yang terakhir untuk UMNO. Lepas itu UMNO akan hancur berkat doa umat Islam yang bermunajat.


iii. PRU13 bulan Disember?

Ada ramalan yang kuat bahawa Najib akan bubar Parlimen sebaik selesai Perhimpunan Agung UMNO. Ramalan ini dibuat oleh rakyat entah kali yang ke berapa tapi tak menjadi juga. Semua tahu baha Najib amat takut dengan PRU sebab bayangan kekalahan sudah sampai di depan matanya.

Baru semalam Tun Mahathir menyampaikan pirasat bahawa kalau PRU buat tahun ini makan BN akan mendapat mandate dua pertiga. Kalau tahun hadapan, katanya, tak nampak jalan... yang dok nampak BN boleh jalannn.

Jika Parlimen bubar lepas perhimpunan UMNIO maka tarikh mengundi ialah hujung bulan Disember ketika rakyat Pantai Timur dijangka bergelut dengan banjir. BN tiada masalah untuk berkempen dan memberi bantuan kerana logistic mereka cukup, mereka akan guna bot tentera dan jabatan kerajaan yang lain. Yang jadi masalah tentulah jentera PR. Pada hari mengundi BN dijangka akan mengerahkan tentera supaya membawa pengundi BN sahaja keluar mengundi menggunakan bot atau lori tentera manakala penyokong PR akan dibiarkan tidak boleh mengundi.

Satu lagi hujah yang kuat untuk Najib bubarkan parlimen bulan Disember ialah bantuan rakyat 1Malaysia akan diberi mulai tahun hadapan. BN akan kempen, “kalau hangpa nak RM500 satu keluarga ni hangpa kena pastikan BN menang.” Macam-macam taktik Najib boleh guna. Maka eloklah kita persiapkan jentera semaksimanya untuk menghadapi serangan Najib UMNO dan Be End....Warta Darul Aman

Arkib