Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Sunday, October 21, 2012

Cybertrooper upahan UMNO terkantoi lawan hujah dgn Setpol terus cabut lari... kah kah kah!!!

Oleh: Muhammad Sanusi Md Nor
 
Beberapa fakta berkaitan kes Kedah Corp Berhad (KCB) dan perniagaannya di Papua New Guinea (PNG) dan 99 East Langkawi (2007).

1. Kerugian perniagaan berjumlah RM6.4 juta yang dialami oleh KCB adalah adalah kos pengurusan perniagaan dalam beberapa aktiviti dan kos pengurusan pinjaman, bukan penyelewengan atau rasuah.

2. RM134 juta (USD44 juta) ialah jumlah pinjaman yang dibuat oleh KCB dengan Capital Investment Agency untuk membiayai mengambilalihan 70% kepentingan dalam Mas Incorporated (PNG) Ltd. yang berjaya memperolehi kawasan pembalakan di PNG. Ia juga bagi membiayai aktiviti lain KCB. Pinjaman ini telah dibatalkan pada Januari 2010 setelah Jawatankuasa penilaian yang dilantik oleh MBI mendapati ia akan menambahkan beban dan risiko kepada syarikat.


3. Pinjaman ini tidak mendapat kelulusan lembaga pengarah KCB, tidak dimaklumkan kepada Lembaga Penasihat MBI dan perjanjian perniagaan tidak dibawa untuk penelitian Penasihat Undang-undang Negeri.

4. Pelaburan perniagaan di PNG ditamatkan di pertengahan jalan untuk mengelak risiko yang lebih besar.

5. KCB juga menanggung beban projek daripada pengurusan terdahulu dalam projek 99East di Langkawi dengan Syarikat Terra Monda (S'pore) Ltd. KCB di bawah Dato' Tajul Urus (Ketua Bahagian UMNO Merbok) pada 2007 menjerumuskan KCB dalam projek 99East yang bernilai RM1.9 bilion, meninggalkan beban kewangan dan risiko yang lebih besar daripada perniagaan di PNG.

6. Hj Akashah yang menjerumuskan KCB dalam masalah di PNG telah ditamatkan perkhidmatan pada 2010 dan beliau menyaman MBI kerana penamatan itu.

7. Sebelum dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif KCB, Hj Akashah yang juga seorang usahawan sudah terbabit dengan tokoh dalam MAS Incorporated - Dato' Manaf- untuk menjalankan perniagaan di PNG, dan kedudukan dalam KCB digunakan sepenuhnya untuk meneruskan hasratnya sebelum itu.

8. Dato' Manaf adalah seorang tokoh 'putar alam' - hal ini dimaklumkan oleh bekas Pengerusi dan Ketua Pengarah LTH dalam satu pertemuan dengan saya di Kuala Lumpur pada 2010. Dato' Manaf telah menyatakan berjaya melibatkan KCB dalam perniagaannya di PNG kepada beliau satu majlis makan malam di Istana Anak Bukit, tetapi sudah terlewat untuk saya memberi amaran kepada KCB dan MBI.

9. KCB telah dimusnahkan oleh peniaga-peniaga yang menjadikan 'penipuan' sebagai modal dalam perniagaan mereka, dan 'kelurusan' pengurusan KCB telah menjadikan syarikat dan pemegang saham sebagai mangsa.

10. Kerajaan PR Kedah yang masih baru dalam selok belok perniagaan antarabangsa masih sempat menghentikan risiko yang lebih besar melalui penglibatan anak-anak syarikat dengan aktiviti perniagaan antarabangsa.
 
 
Mula-mula fakta di atas dipostkan oleh Sanusi Septol dalam FBnya. Kemudian, macam biasalah muncullah penjilat UMNO mai kutuk balik (bukannya lawan hujah dengan fakta)...
 
 
Lepas kena jawapan Sanusi kat bawah tu, budak UMNO tu cabut lari menonong macam cerita darai kena ligan polis kat Tg Bendahara zaman BN dulu nii.. kah kah kah!!!
 
 
 
 

Warta Darul Aman

Arkib