Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Wednesday, October 17, 2012

Bukan PAS lawan KCS Sobri Sudin woii... tetapi Pakatan dengan kerjasama 80% KCS lawan Rasli

Oleh Enggang Qadha

Lama dah dok tunggu Utusan Meloya dan TV3 sahut isu Dato’ Rasli Basir. Alhamdulillah hari ini muncullah sebuah artikel dari akhbar pemfitnah No 1 Malaysia iaitu Utusan Meloya bertajuk ‘PAS lwn KCS...’. Penulisnya Zaini Hassan tetapi idea dan mungkin tulisan keseluruhannya juga adalah nukilan Sobri Sudin bekas Setiausaha Akhbar seorang MB di zaman BN. Sobri Sudin adalah pemilik blog Padi Jantan, semua idea yang tertera dalam tulisan itu muncul dalam blognya dan penentangannya terhadap Dato’ Amiruddin Hamzah, Exco kerajaan negeri Kedah begitu konsisten dalam penyiaran fitnahnya saban waktu. (Nota: Isu Sobri Sudin lain kali kita cerita.. sekarang kita tumpu pada isu Rasli).


Kepada pembaca yang terbaca rencana merapu Utusan itu sukacita EQ menjelaskan bahawa Dato’ Amiruddin tiada kena mengena langsung dengan gerakan penentangan ini. Ia juga bukan perancangan rasmi PAS kerana tiada arahan dari Pesuruhjaya PAS Kedah merangkap MB, cuma gerombolan penentang ini memegang ijtihad “...selagi Pesuruhjaya tak kata apa, kita lakukan dan teruskan kerja ini!”

Ia juga bukan isu ‘PAS lawan KCS’ kerana yang bangkit melawan ini bukannya PAS tetapi semua ahli majlis daerah dari DAP dan PKR. Yang dilawan pula bukannya KCS (keseluruhan) tetapi hanya Dato’ Rasli Basir seorang, iaitu 1 dari 157 KCS. Paling menariknya usaha menjatuhkan Rasli ini disokong oleh lebih 80 peratus KCS!


Majoriti KCS mahukan Rasli berundur atas banyak sebab. Antara sebab utamanya ialah pengunduran Rasli akan menyebabkan berlaku 1 kekosongan penting paling atas. Kekosongan itu jika diisi akan menyebabkan berlaku kenaikan pangkat kepada begitu ramai KCS, lebih-lebih lagi KCS yang akan bersara wajib. Sekurang-kurangnya mereka mahu makan pencen dengan gred yang paling tinggi.

Percaturan Rasli terhadap kenaikan pangkat KCS amat bercelaru, lebih mementingkan kroni dan kedudukannya. Dato’ Khazali Din (Tilong) Pengarah UPEN dan Dato’ Khairudin Zain Timbalan SUK (Pengurusan) sepatutnya sudah mendapat Jusa C dari N54 yang dimiliki sekarang berdasarkan kedudukan mereka. Malangnya sudah 8 bulan Rasli menahan kenaikan pangkat mereka dan mungkin akan terus ditahan selagi beliau masih SUK. Sebabnya bila dinaikkan ke Jusa C maka mereka sudah layak untuk mengisi kekosongan Ex Officio dalam Majlis Mesyuarat Exco. Jawatan Ex Officio tu pun bukan banyak cuma dua sahaja iaitu Pegawai Kewangan dan SUK tetapi yang penting ianya mesti diisi oleh orang Rasli.

Pilihan pertama ialah Dato’ Adzmi Din SADA tapi bagi Adzmi sendiri Pegawai Kewangan atau SUK jatuh nombor dua, yang nombor satunya ialah jawatan MB. Jadi tindakan membekukan gred Jusa C Tilong dan Dato’ K, dilihat sebagai tindakan sementara menunggu sama ada Adzmi dipilih atau tidak oleh Najib sebagai calon BN di Sungai Tiang. Puak-puak tu dah pukoi canang satu Kedah dah kalau BN menang, Dato’ Adzmi Din jadi MB sampai telinga pemimpin-pemimpin UMNO Kedah naik berbulu.

Kisah sekat, cantas, balas dendam berkaitan Rasli sangat banyak. Masa nilah baru muncul cerita-cerita oleh pegawai terbabit satu demi satu, sebelum ni depa hanya pendam maklumlah kena macam mana pun boss mereka tetap Rasli nak tunjuk berani lebih sikit takut kena rejam lagi teruk, sekarang pokok besaq dah senget nak tumbang. Kura-kura pun berani melata atas batang. Cuma atas permintaan kebanyakan pegawai mereka tak mahu cerita mereka didedahkan, tak apalah EQ menghormatinya.

Satu lagi perancangan dibuat Rasli untuk anaknya Rezal yang bermula dengan gred 41. Untuk menaikkan gred Rezal mengikut penilaian prestasi tak nampak jalan jadi Rasli bekukan peperiksaan PTK selama dua tahun. Lepas dua tahun dalam keadaan penilaian prestasi nampak ‘bercempera’ maka Rasli pun menaikkan gred anaknya ke 44 dengan memangku pula jawatan 48 sebagai Setiausaha MDKP. Bayangkan anaknya itu melangkah 38 senior di atasnya!

(Bersambung selepas ini... piilah mana-mana dulu pun, lepas tu mai balik baca sambungan)

Warta Darul Aman

Arkib