Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Thursday, September 13, 2012

Adakah UMNO setuju tandas unisex campur lelaki perempuan cadangan MCA?Oleh Pakdee Jantan

MCA mengutuk tradisi yang diamalkan oleh orang Melayu/Islam di kampung-kampung yang memisahkan khemah antara lelaki dan perempuan dalam majlis kenduri kendara.

Walaupun pemisahan khemah mengikut gender ini telah berlangsung sejak beratus tahun di kalangan masyarakat Melayu yang kuat pegangan Islamnya, namun ia ditentang habis-habisan oleh MCA yang mendesak amalan itu dihapuskan. Maka UMNO dengan penuh ketakutan tak akan berani mengangkat suara untuk membantah cadangan MCA itu.

Apakah selepas ini MCA akan mendesak pula supaya tandas lelaki dan wanita dihapuskan, pakai campur satu tandas saja. Lepas itu tidak mustahil pula kalau MCA akan desak supaya orang Islam yang bersolat jamaah pun jangan dipisahkan lelaki perempuan maksudnya dalam satu saf tu bercampur lelaki perempuan. Apakah mustahil kalau UMNO akan mengikut arahan 'tuan besar' mereka MCA itu demi untuk mendapatkan sokongan dan undi dari orang MCA dalam pilihanraya?

Sebelum perkara itu terjadi... pakat tepuk dada tanya iman. Sanggupkah kita menunggu hingga ke saat itu baru nak tolak UMNO, MCA dan Be End? Sudah terlambat makcik... kalau nak tolak atau tendang UMNO eloklah buat dari sekarang!


Majlis Raya: MCA tak faham akhlak orang Islam

Warta Darul Aman

Arkib