Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, September 11, 2012

Ramai-ramai pakat dok kerumun apa tuu??? Jom terjah!...


Oleh Saiburi Sudin

Pakat dok kerumun ramai-ramai tengok apa tu? Pertunjukan ulag sawa orang juai ubat?  Atau video lucah China Doll dengan pelakon Siam berwajah Anwar part II?

Mai kita tengok dari arah tepi pulak.. Haa, baru nampak jelas.


Yang sebenaqnya kecik besaq tua muda tu pakat kerumun tengok video Serangan Ke Atas Masjid Pumpong oleh Geng UMNO Perkasam. Lepas tengok keseluruhan video 20 minit tu barulah masing-masing tau apa yang sebenarnya berlaku di masjid Pumpong tempohari.. maka pakat maki phiu phiu akan puak yang menyerang masjid tu. Baguih kalau pertunjukan video ini diadakan di seluruh negeri Kedah, UMNO boleh hilang deposit PRU nanti.

Jahat-jahat orang Melayu tertentu pun, hak tikam ekoq ka, hak tak posa ka, tak semayang ka... tapi kalau tengok puak pi dok serang masjid, maki hamun tak ketahuan kat masjid, buat kacau bilau kat masjid... puak-puak tak pijak tikaq semayang pun marahh!!!


GASAK tayang video kekecohan di Masjid Pumpong

Alor Setar - Kumpulan yang menggelarkan diri mereka Gabungan Anti Syaitan Dikenali (GASAK) akan mengadakan tayangan video mengenai kekecohan yang berlaku di Masjid Al-Husain, Seberang Pumpong tempohari ke seluruh Daerah Kota Setar.

Menurut pengerusi penaja GASAK, Encik Mat Zohir Abu Seman 'road show' tayangan video itu bertujuan memberi penjelasan kepada rakyat di sekitar Alor Setar peristiwa sebenar yang berlaku supaya mereka tidak terpengaruh dengan dakyah pihak tertentu yang memutarbelitkan cerita sebenar.

"Apa yang disiarkan ialah rakaman sebenar peristiwa tanpa disunting dan tanpa ulasan, biar rakyat saksikan sendiri siapa sebenarnya yang melakukan kebiadapan terhadap masjid.

"Jika ada yang percaya bahawa Datuk Seri Anwar menyalahgunakan masjid untuk kempen politik, maka mereka boleh mendengar sendiri setiap butiran kuliah yang disampaikan Anwar di mana 'ungkapan politik' beliau, dengan itu rakyat dapat menilai siapa sebenarnya yang bersalah dalam peristiwa itu," ujar Zohir.

Mengenai dakwaan bahawa insiden membaling kasut ke dalam masjid adalah tidak benar, beliau menjelaskan bahawa pihak GASAK tidak terbabit dengan tuduhan itu dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menyiasat.

"Kita menyiarkan apa yang terakam dalam video itu, saya rasa tanpa isu kasut pun orang ramai sudah cukup marah dengan kebiadapan kumpulan yang membuat kacau di masjid itu," terangnya.

Tujuan video itu ditayangkan, katanya, bukanlah untuk menyemarakkan permusuhan sesama Muslim tetapi untuk mendedahkan sikap biadap pihak terbabit terhadap 'Rumah Allah' yang wajib ditentang habis-habisan oleh semua pihak.

Setakat ini GASAK telah menganjurkan lima siri pertunjukan video tersebut di tempat awam dan akan meneruskan di seluruh Daerah Kota Setar, sebelum melebarkan pertunjukan ke kawasan lain jika terdapat permintaan.

"Kami rasa membuat pertujukan secara terbuka begini lebih berkesan berbanding menyebarkan VCD kepada orang ramai, kerana belum pasti mereka akan menontonnya di rumah," ujar Zohir.

Warta Darul Aman

Arkib