Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, April 24, 2012

Tuan kpd UMNO (Gerakan) mahu fatwa diputuskan oleh orang kapiaq

Jika BN menang Kedah, kapiaq Gerakan akan ketuai

Majlis Fatwa?


Sungguh biadap sikap Tuan kepada UMNO iaitu parti Gerakan yang membantah Enakmen yang diluluskan oleh kerajaan negeri menghalang fatwa yg dibuat oleh majlis fatwa diputuskan kebenarannya di mahkamah.

Enakmen tersebut mahu sesebuah Fatwa hanya dibincang dan diputus oleh Majlis Fatwa sahaja, tetapi parti Gerakan mahu sesebuah Fatwa berhak diputuskan juga kebenarannya oleh mahkamah.

Bayangkan misalnya selepas ini Majlis Fatwa memutuskan bahawa rokok itu haram, seorang ahli Gerakan bernama Ah Piaq mencabar fatwa tersebut di mahkamah sivil di hadapan seorang hakim bernama Kalimutusamy seorang penganut agama Hindu.

Hakim tersebut putuskan Fatwa haramkan rokok tak betul tetapi katanya, rokok adalah sunat dihisap... maka apakah ketika itu seluruh umat Islam kena pakat2 hisap rokok bagi menghormati keputusan mahkamah yang dianggap oleh UMNO dan BN LEBIH MULIA dari keputusan Majlis Fatwa???

Hangpa pakat2 pikiaglah sendiri.. mokalau biaq UMNO/BN kembali perintah Kedah selepas ini tidak mustahil kalau mereka akan lantik kapiaq Gerakan sebagai Pengerusi Majlis fatwa..


Berita dari portal UMNO:

Parti Gerakan hari ini mencabar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng supaya bertanggungjawab dan tidak terus membisu berhubung isu kerajaan negeri Kedah menggubal undang-undang baru bagi menghalang fatwa negeri itu dicabar di mahkamah.

Presidennya, Tan Sri Koh Tsu Koon menyifatkan penggubalan fatwa baru itu menyekat kebebasan rakyat bersuara dan menyatakan pendapat mereka dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.
"Saya mencabar Lim Guan Eng untuk menyatakan pendirian beliau dan DAP sebagai sebahagian daripada kerajaan Pakatan di Kedah.


"Perkara ini memberi kebimbangan kepada orang bukan Islam di Kedah dan parti DAP tidak harus terus berdiam diri. Apa tindakan ahli exco DAP Kedah buat? (semasa mesyuarat sidang DUN).

"Dalam mana-mana sistem demokrasi memang ada semakan semula kehakiman, kalau ada orang yang tak puas hati mereka boleh ke mahkamah syariah tetapi seperti perkara ini ia tidak memberi keadilan dari segi mahkamah,"katanya pada satu sidang media di ibu pejabat parti itu.

Rang Undang-undang Mufti dan Fatwa (Kedah) (Pindaan) 2012 yang dibentangkan bagi menggantikan Enakmen Mufti dan Fatwa (Kedah Darul Aman) 2008 (Enakmen 10) diluluskan sebulat suara pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah minggu lalu.

Warta Darul Aman

Arkib