Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, April 24, 2012

'Bodoh mcm blogger UMNO' tak tau beza PARTI POLITIK dgn KERAJAAN PUSAT
Kalau dulu ada pepatah, bodoh macam lembu. Sekarang pepatah tu sesuai untuk ditukar kepada, bodoh macam blogger UMNO. Bila PR sebut pendidikan percuma jika PR perintah Pusat, depa serang balik awat PAS tak bagi pendidikan percuma sekarang waktu belum pegang kerajaan Pusat.

Apa punya bengap, tak boleh nak beza antara KERAJAAN PUSAT dgn sebuah PARTI POLITIK. Parti politik mana ada kuasa nak kutip cukai dari rakyat Pakcik oii... mana boleh dapat hasil minyak Petronas, nak mai duit kot mana banyak2 mcm kerajaan Pusat. PR janji pendidikan percuma sebab tahu Pusat duit banyak tapi banyak diguna untuk kayakan pemimpin BN bukan untuk kepentingan rakyat terbanyak.

Untuk jawapan loyar buruk kpd logger UMNO yg bengap tu jawapannya mcm ni, PAS boleh bg pendidikan percuma dgn syarat Lembaga Hasil Dalam Negeri diletak di bawah PAS.Mai pakat baca petikan artikel dari sebuah blog UMNO.


NAMPAKNYA strategi Pakatan Rakyat mahu menipu rakyat dengan agenda memansuhkan PTPTN dan memberikan pendidikan percuma membawa padah kepada diri mereka sendiri. Kononnya, mahu menyerang kerajaan, tapi nampak “peluru makan tuan”…

Pakatan Rakyat mendesak agar rakyat diberikan pendidikan percuma, tapi mereka sendiri tidak memberikan pendidikan percuma di pusat-pusat pengajian tinggi yang bernaung di bawah parti mereka.

Sebagaimana kita tahu, Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) merupakan sebuah intitusi pengajian yang bernaung di bawah PAS. Malah IPTS itu kini beroperasi sepenuhnya di Markaz PAS di Taman Melewar dan banyak mendapat bantuan dari parti itu.

Persoalannya, jika benar PAS mahu rakyat mendapat pendidikan secara percuma, mengapa perlu mengenakan yuran terhadap para mahasiswa di KUIZM?

Menurut laman rasmi IPTS milik penuh PAS itu, seorang pelajar yang mengambil kursus diploma sahaja, dia perlu membayar sebanyak RM1,500 untuk satu semester! Bayangkan berapa banyak semester yang harus dilalui oleh seorang pelajar untuk tamat kursus diploma…
Warta Darul Aman

Arkib