Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, February 7, 2012

"Soli aaa PAS, 2008 kami kasi Tok Basah woo, tapi ini jam..."Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

Sungguh meriah. Bukan meriah kerana Sambutan Tahun Baru Cina di Taman Wira Mergong tapi meriah kerana 90 peratus orang Cina di situ sudah sokong PAS sekarang.
"Soli aaa PAS, 2008 kami kasi Tok Basah woo, tapi ini jam kita mesti pangkah PAS," kata sorang apek tua bekas ahli MCA kepada YB Ustaz Ghani Ahmad, Exco Kerajaan Negeri yang hadir program tersebut.

MK masih ingat waktu jumlah undi kat dewan Maktab Mahmud. Calon PR, Kak Ani dah 'menang' tapi bila last sekali mai peti undi Taman Wira Mergong, kambus habih kemenangan tu. Masa tu Taman Wira adalah kubu kuat Tok Mat Bashah, Melayu Cina solid undi dia. Tok Bashah menang 358 undi.
"Ini jam wa belani potong lanc** kalau BN boleh, wa ingat 90% Cina sokong PAS," sambung apek tu.
Ada satu lagi syarat yang penduduk Cina tu mau, iaitu calon. "Calon mesti dari PAS! len punya calon kami talak caya woo lompat, lompat maaa," kata apek tua tu.
Kehadiran penduduk Cina pada malam tu bukan setakat nak mai makan tetapi nak nyatakan sokongan pada PAS. Ia berbeza dengan kehadiran mereka dalam jamuan di program BN. Ini dinyatakan sendiri oleh kebanyakan yang hadir.

Kalaulah Tok Mat Bashah tau ini celita..aiyya titon talak lena wooo.


Warta Darul Aman

Arkib