Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, January 31, 2012

"Ang Pau " putih...Perkasa kantoi tak faham adat orang cina...

Oleh : PUTERI BULAN


Kat mana-mana saja Pak Beraim nak tunjuk hero dan perkasa semuanya kantoi dan terbenam ditengah lumpur...ibarat ku sangka hujan hingga ke malam...rupanya hanya dipagi hari...(maap lee..nak tiru style Karam Singh Walia...)

Orang berbudi kita berbahasa...orang memberi kita merasa..tapi kalau yang diberi melanggar adat dan pantang larang sesuatu kaum tentulah menimbulkan kemarahan...

Bagi masyarakat cina warta putih melambangkan kematian sebaliknya warna merah melambangkan perkahwinan dan kegembiraan.

Pak Beraim dikatakan tidak menghormati masyarakat cina apabila memberi "ang pau" bersampulkan putih...hehheh..mana mai idea begitu...agaknya nak pecah tradisi...maka setiausaha agong MCA pun marah pada Pak Beraim yang kononnya tidak menghormati masyarakat cina.

Tapi amat malang...Pak Beraim kata dia tak salah dan tak perlu minta maaf...alasannya sampul merah dah habis...maka guna sampul putih...heheheh..alasan amcam budak-budak main pondok-pondok pulak...

Ini jelas menunjukkan Pak Beraim, Tok Ketua Perkasa ni tidak menghormati adat dan pantang larang bangsa lain...kira melayuan je..walhalnya Islam menyuruh kita menghormati hak-hak bukan Islam...mungkin bagi orang melayu Islam warna tidak menjadi hal tapi bangsa cina sangat perihatin dengan warna..lebih-lebih lagi disaat mereka menyambut perayaan.

hahha..sapa tak marah..disaat orang nak bergembira..pi huluq sampul 'ang pau' melambangkan kematian...

Puteri...tak elegik dengan warna melainkan UMNO elegik dengan warna hijau.....

Warta Darul Aman

Arkib