Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Monday, January 16, 2012

Alhamdulillah... Mukhriz akhirnya kenal Qiyamullail

Sapa kata roboh Madrasah Salihiah tak ada faedah?

Oleh: Saiburi Sudin
ALHAMDULILLAH sekarang barulah nampak hikmahnya Madrasah Salihiah dirobohkan untuk digantikan surau yang lebih besar. Jangan terkejut kalau madrasah yang lebih dikenali dengan pejabat insuran itu yang sebelum ini sepi dari aktiviti keagamaan, kini penuh dengan program.

Akibat dari madrasah tersebut akan dirobohkan maka:

1. Datuk Mukhriz yang jarang dok ambik peduli masalah rakyat kini akan hadir di madrasah itu dalam Majlis penyambaian sumbangan beg sekolah kepada para pelajar sekolah rendah dan bantuan untuk warga tua oleh Gerakan Belia 4b Kedah.

2. Ramai pihak yang selama ni tak peduli ajaran Rasulullah SAW (termasuk yang mempersendakan hukum hudud) tetapi kini begitu lunak mahu menganjurkan majlis mengingati Rasulullah SAW melalui sambutan Maulidur Rasul.

3. Surau yang selama ini sepi tanpa berita tapi kini sudah ada pihak yang mahu adakan solat Maghrib, Isyak berjemaah, bacaan yasin, tazkirah, solat hajat dan qiamulalail. Insya Allah akan turut hadir ialah Datuk Mukhriz.

Jadi sapa kata roboh surau tak ada faedah, besar hikmahnya! Orang boleh terdorong buat kebajikan, meraikan Rasulullah SAW, berjemaah, mencintai Al-Quran dan berqiyamullail. Walaupun itu semua dilakukan KERANA POLITIK atau KERANA UNDI tak apa, biarkan yang penting semua amalan yang dibuat itu adalah amalan mulia. Bukan senang nak berjaga malam berqiyamullail dengan penuh keikhlasan, walaupun tak ikhlas sekurang-kurangnya mereka sanggup bermujahadah untuk lakukan suatu yang mulia. Alhamdulillah.

Semoga qiyamullail yang dibuat itu akan membuta pintu hati mereka untuk menerima kebenaran, meninggalkan perjuangan UMNO yang sia-sia, meninggalkan kerja provokasi terhadap isu Salihiah, menghentikan kerja menyemai kebencian terhadap kerajaan negeri dan menghormati para ulamak serta umarok yang memerintah negeri Kedah.
Amiiiiiiiiiiiiiiiiiiin, ya Robbalalamiiiin.

Warta Darul Aman

Arkib