Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Tuesday, July 5, 2011

Jangan lepaskan tawaran Najib... tempah Stadium Bukit Jalil

Oleh: Tok Non

Setakat ini himpunan Bersih 2.0 belum diumumkan batal oleh penganjur. 'Halangan terbesar' terhadap berlakunya perhimpunan ini tentulah titah Yang Di-Pertuan Agong. Sekalipun baginda tidak mengarahkan himpunan itu tidak diadakan namun kenyataan baginda boleh dimanipulasi oleh media-media utama yang masih dikuasai BN untuk membuktikan bahawa penyokong Bersih adalah penderhaka kepada raja. Impaknya sangat besar kepada masyarakat Melayu, jika himpunan diteruskan.

Bagi Tok Non jika himpunan Bersih 2.0 terpaksa dibatalkan maka jangan kecewakan berjuta rakyat Malaysia yang mahu perhimpunan aman itu diadakan dan jangan kecewakan beratus ribu para peserta yang akan hadir ke Kuala Lumpur 9 Julai nanti; jadi sediakan alternatif untuk mereka 'melepas geram'.

Apa kata kalau penganjur terima saja tawaran Najib, kita buat kat Stadium Bukit Jalil. Takapalah melolong, melalak dalam stadium pun yang penting rakyat Malaysia nampak kekuatan dan soladirity pihak yang mahukan pilihanraya yang adil dan bersih.


Petikan berita:

KUALA LUMPUR, 4 Julai — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan bersedia untuk membenarkan Himpunan Bersih 2.0 jika ia diadakan di stadium.

“Ini satu peringatan sebelum terlambat. Jika mereka mahu menyerahkan memorandum dan sebagainya, mereka boleh menunjukkan dengan cara demokrasi dengan bekerjasama dengan pihak berkuasa.

“Kami bersedia menyediakan mereka satu stadium bagi mereka untuk berhimpun tetapi mereka pilih jalan untuk protes. Kerajaan tidak menentang mereka berhimpun di stadium dari pagi sehingga malam. Jangan buat protes jalan kerana ia berisiko kepada negara,” kata beliau.

“Kita sanggup sediakan stadium untuk mereka berkumpul tetapi kenapa mereka memilih demonstrasi jalanan... mesti ada niat lain. Kalau mereka daripada awal kata nak berkumpul daripada pagi hingga malam di stadium dan balik dengan baik, saya percaya pihak kerajaan tiada halangan.

“Kumpullah di stadium, berpekiklah sampai tak larat... buatlah, tidak menjadi masalah tetapi jangan buat demonstrasi jalanan kerana ia boleh mengundang risiko yang amat berbahaya kepada negara,” katanya dipetik Bernama Online.

Warta Darul Aman

Arkib