Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Saturday, June 11, 2011

Sebab utama UMNO MENGGELUPUR dengan Negara Berkebajikan PASOleh: Enggang Qadha

Bukan mudah bagi PAS untuk mempopularkan sesuatu konsep dalam sebuah negara yang amalan demokrasinya sangatlah buruk. Semua media utama negara yang diberi lesen secara tahunan oleh KDN diwajibkan menjadi penganut ajaran UMNO serta mengikut arahan2 APCO yang menjadi penasihat propaganda mereka.

Kebijaksanaan kepimpinan PAS menjadikan usaha menegakkan sebuah negara berkebajikan menjadi sebutan di media-media tersebut sejak berlangsungnya muktamar ke 57 baru-baru ini. Strateginya ialah dengan tidak mencadangkan sebutan negara Islam, UMNO pun merasakan mereka sudah mendapat untung politik dengan menjaja bahawa PAS sudah tinggal matlamat negara Islam dan mahu tegakkan negara kebajikan pulak... PAS nak tegak negara kebajikan, PAS nak tegak negara kebajikan... ayat itu diulang-ulang sampai semua rakyat tahu.

"Baguslah, PAS tumpukan kebajikan rakyat," itu komen rakyat biasa di mana-mana.

Media UMNO yang sedar mereka terperangkap, lalu mengalihkan tumpuan kepada 'UMNO dah lama buat negara kebajikan'. Macam sewaktu PAS canangkan negara Islam dulu, jawapan UMNO 'Kami dah tegakkan negara Islam'.

Habis kalau UMNO/BN dah tegakkan negara kebajikan mahupun negara Islam mengapa menggelupur macam ayam kena sembelih bila PAS umum nak bangunkan negara kebajikan?

Jawapannya ialah kerana mereka sedar tindakan PAS satu ancaman besar kepada hayat UMNO/BN.

Di kalangan orang Melayu: yang golongan pertengahan dan miskinnya yang lebih ramai, mereka sedang merasakan kos sara hidup yang semakin bertambah benar-benar satu bebanan. Ia berpunca dari kenaikan harga minyak, gula dan lektrik. "BN dok kira video sex, video sex.. kami kat bawah ni nak mentekedarah pun susah..." ayat seperti itu kedengaran di merata tempat sekarang ini. Banyak negara, parti politik rkuasa kalah kerana rakyat marah dekat kerajaan, bukan kerana suka sangat pembangkang.

Di kalangan bukan Melayu: hasil propaganda UMNO sejak berpuluh tahun, mereka takut negara Islam lalu menolak PAS. Walhal realitinya PAS amat sukar tegakkan sebuah negara yang di dalamnya ada undang-undang Islam (itulah negara Islam yang difahamkan oleh UMNO, MCA, MIC serta hampir kesemua parti politik di negara ini). Sebab PAS cuma tanding 60 kerusi, kalau menang semua pun (UMNO kalah semua) masih tak mampu pinda perlembagaan tanpa sokongan parti-parti lain yang umumnya tidak bersedia pinda perlembagaan untuk beri aluan kepada perlaksanaan undang-undang Islam. Sekarang Non Muslim yang dah pun membuka pintu hati menyokong PAS (sejak 2008) bertambah-tambah sokongan mereka terhadap PAS. Kajian terbaru menunjukkan sokongan Cina terhadap PAS meningkat ke 73 peratus, berbanding 58 peratus pada PRU 12. Jika kajiselidik itu betul, maka UMNO/BN benar-benar kecut perut kerana sempadan pilihanraya yang sedia ada semuanya terdapat pengundi bukan Melayu, kerana sempadan dibuat waktu bukan Melayu kuat sokong BN dulu.

Sebelum ini, PAS perlukan PKR khususnya Anwar sebagai 'moderator' dalam kerjasama dengan DAP. Sekarang tidak lagi, orang bukan Melayu sudah boleh terima jika Presiden PAS jadi Perdana Menteri. Anwar hampir pasti akan dipenjarakan berhubung isu liwat, maka pemusnahan imej Anwar akan jadi sia-sia, kerana sekalipun beliau tiada dalam kancah politik negara, maka PAS tiada masalah memimpin PR. Masa itu PAS benar-benar menggantikan UMNO.

Manipulasi seterusnya oleh BN ialah, PAS lakukan semua itu 'demi undi', itu yang dicanang kepada rakyat setiap hari. Jawapannya, YA MEMANG BETUL semua itu untuk mendapatkan undi yang lebih dari rakyat demi memenangkan PAS dan hasil kemenangan itu, Islam akan berjaya didaulatkan!!! Bab undi inilah yang lebih-lebih memeningkan UMNO/BN.

Kehilangan undi yang besar akan menyebabkan UMNO/BN hilang kuasa di Pusat. Detiknya akan tiba...

Warta Darul Aman

Arkib