Kedah La

Kedah La versi baharu. Menggerak hati nurani dan pemikiran rakyat Kedah untuk melakukan perubahan dalam PRU14 nanti.

Terkini dari Kedah La

Wednesday, June 15, 2011

‘Baguslah kalau rakyat marah, Be End yang akan untung'



Oleh: Tok Non

Sebuah akhbar pecacai Umno Be End melaporkan kononnya 300 laporan polis dibuat seluruh membantah Perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini. Semalam berita TV3Suku menyiarkan bantahan orang ramai terhadap perhimpunan tersebut, kununnya peniaga, pemandu teksi, orang ramai semua pakat marah.

Kalau betul bagai dilapor maka Be End jangan susah hati, sebaliknya patut bersyukur kerana dengan kemarahan rakyat terhadap himpunan anjuran Pakatan Rakyat itu maka BN yang akan untung. Bukan senang akhir-akhir ni nak bagi rakyat marah dekat PR. Macam-macam depa buat nak bagi orang benci kat PR kempen dalam radio tv express.. tanpa henti-henti dah lebih 3 tahun tapi hasilnya tak seberapa. Buat video lucah fitnah dengan mencari pelakon mirip Anwar... ingat sikit ke belanja guna kepakaran asing untuk make up muka jadi serupa Anwar; tapi hasilnya sangat mengecewakan Be End. Hanya golongan manusia yang berfikir guna kepala lutut saja yang percaya segala fitnah terkutuk dengan perancangan dan kerjasama Iblis laknatullah itu. Rakyat yang berakal, semua menolak fitnah jahat penuh kelucahan melampau tersebut.

Jadi kalau dengan adanya Himpunan Bersih 2.0 - 7 Julai nanti rakyat marahkan PR maka sepatutnya Be End dan segala jentera pecacai mereka jangan bantah. Buat-buat tak tau jee.

Sebab apa mereka bermati-matian menghalang? Sebabnya, himpunan yang besar akan menggerakkan aspirasi kebangkitan rakyat menuntut perubahan dari kerajaan yang sudah lebih setengah kurun memerintah.

Himpunan Bersih kali pertama diadakan dalam masa terdekat sebelum PRU 12 Mac 2008. Semua media pecacai BN laporkan kononnya rakyat marahkan pembangkang kerana buat himpunan menyusahkan rakyat tapi hasilnya 5 negeri BN tumbang. Itu baru kehadiran 100 ribu. Kali ini dijangka 300 ribu manusia, maka insya Allah 15 negeri BN akan tumbang... eh negeri kat Malaysia ada berapa ye? Hah, nampaknya makin kecut perut Be End.

Inilah 7 Perkara Tuntutan BERSIH 2.0

BERSIH 2.0 yang akan menganjurkan himpunan aman pada 9 Julai nanti menuntut reformasi terhadap 7 perkara iaitu:-
•Pendaftaran pengundi secara automatik ketika berusia 21
•Reformasi bagi sistem undi pos untuk para pengundi luar bandar
•Penggunaan dakwat yang tidak dapat dipadamkan bagi mengelakkan undi berulang-kali
•Capaian media aliran utama untuk parti pembangkang
•Tempoh kempen minimum 21 hari
•Kebebasan badan penguatkuasaan bertindak berhubung kesalahan pilihan raya
•Menghapuskan rasuah pilihan raya

Warta Darul Aman

Arkib